Μάθε Πώς

Η επιχείρηση

Ανέκαθεν, ο Σεπτέμβριος ήταν ένας μήνας ο οποίος ευνοεί το ξεκίνημα τόσο προσωπικών όσο και επαγγελματικών αλλαγών.Είναι ο μήνας, όπου μετά τις διακοπές, έχουμε την ευκαιρία να σκεφτούμε, να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα μας και να καθορίσουμε νέους στόχους. Αυτό συνδέεται κυρίως με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς και ταυτόχρονα με την επαναφορά της καθημερινότητας και την ρουτίναςμας, μετά την επιστροφή από την ξεκούραση.

Επομένως, αφού ο μήνας επιτρέπει τα νέα ξεκινήματα, στο παρόν άρθρο θα εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι η επιχείρηση και αν όντως είναι ευκαιρία για το δικό σας νέο ξεκίνημα, την δημιουργία της δικής σας επιχείρησης.

Επιχείρηση ονομάζεται μια συναλλαγή με απώτερο σκοπό το οικονομικό όφελος. Συγκεκριμένα, επιχείρηση υπάρχει ότανο ένας πουλάει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία και ο άλλος το αγοράζει. Η επιχείρηση αποτελείται από δύο μέρη τον πωλητή και τον αγοραστή. Ωστόσο, την ύπαρξη της επιχείρησης την ορίζει ο πελάτης και όχι ο επιχειρηματίας ή το προϊόν, καθώς χωρίς τον αγοραστή δεν υπάρχει οικονομική συναλλαγή άραούτε και επιχείρηση.

Ως εκ τούτου, εάν αποφασίσετε και ετοιμάσετε το προϊόν ή την υπηρεσία που θέλετε να προωθήσετε και προχωρήσετε με αγορές και έξοδα, να «στήσετε» δηλαδή την επιχείρηση σας, αυτό δεν σας κατονομάζει και ως επιχειρηματία. Η επιχείρηση αναγνωρίζεται με την πρώτη συναλλαγή πώλησης στον πελάτη σας.

Με την πρώτη πώλησηαναγνωρίζεταιη επιχείρηση σας από το Τμήμα ΈμμεσηςΦορολογίας καθώς και από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Συνεπώς,την ύπαρξη της επιχείρησης την καθορίζει ξεκάθαρα ο πελάτης, άρα ο πελάτης είναι το σημαντικότερο μέρος αυτής της συναλλαγής. Εάν ο πελάτης δεν θέλει να αγοράσει το προϊόν ή την υπηρεσία σας, όσο εξαιρετικό και καινοτόμοκαι αν είναι, τότε δεν έχει καμία αξία.

Την αξία του προϊόντος/υπηρεσίαςτην καθορίζει ο πελάτης από την ανάγκη, την σημαντικότητα και την επιθυμία που εκδηλώνειγια αυτό. Όσο περισσότερη αξία δίνει το προϊόν/ υπηρεσία στην ζωή του πελάτη, τόσο μεγαλύτερη επιτυχία θα έχει.

Είναι μεγάλο στοίχημα για τις επιχειρήσεις να καταφέρουν να διατηρήσουν το πελατολόγιο τους καθώς οι πελάτες πλέον είναι πολύ ενημερωμένοι για κάθε προϊόν/ υπηρεσία που βρίσκεται στην αγορά.Ξέρουν ακριβώς τι ψάχνουν, έχουν πληθώρα επιλογών και είναι σε θέση να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν την σχέση τιμής –  κόστους.

Κατ’ ακολουθίαν, οι επιχειρήσεις που αγνοούν τις ανάγκες και τις αξίες του πελάτη αλλά αντιθέτως, προσπαθούν να πωλήσουν προϊόντα και υπηρεσίες βάση των δικών τους οραμάτων, δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν το πελατολόγιο τους.

Έτσι,θεωρείται πρακτικότερο και σοφότερο για τις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους στις ανάγκες του πελάτη, αφού πρώτα εντοπίσουν βέβαια τον πελάτη τους, να αναλύσουν τις ανάγκες και τις αξίες του και στη συνέχεια να προσφέρουν λύσεις σε αυτές.

Εάν η επιχείρηση καταφέρει να ικανοποιήσει τις ανάγκες του πελάτη διατηρώντας παράλληλα και τις αξίες του, τότε είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει πώληση, άρα συναλλαγή, επομένως επαναλαμβανόμενα έσοδα συνεπώς και επιχείρηση. Και από εδώ ξεκινά όλο το παιχνίδι της νέας απόφασης που πάρθηκε καθώς και το στοίχημα με τον χρόνο, αφού η επιχείρηση με την πάροδο των ετών, θα πρέπει να διατηρεί την αξία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει σ’ ένα υψηλό επίπεδο για να συνεχίσει να υπάρχει.

 

 

Μαρία Ιωάννου

BA(Hons), MSc, ACCA, FCCA

Λογιστής- Ελεγκτής

Περίοδος Χριστουγέννων: Ματιά μέσα από τις Επιχειρήσεις και τους Καταναλωτές.

Χριστούγεννα, η γιορτή της αγάπης και της προσφοράς! Η γιορτή την οποία περιμένουν με ανυπομονησία τόσο μικροί όσο και μεγάλοι για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, να ντυθούν στα γιορτινά, να οργανώσουν οικογενειακά τραπέζια, να συναντηθούν με φίλους και γνωστούς και να ανταλλάξουν δώρα.

Τι σημαίνουν όμως τα Χριστούγεννα για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές από την οπτική του έχω εισόδημα και ξοδεύω;

Για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων τα Χριστούγεννα μπορεί να θεωρηθούν ως τονωτική ένεση για τα εισοδήματα της εταιρείας. Για άλλες επιχειρήσεις, τα Χριστούγεννα είναι η σωτήρια περίοδος. Την τιμητική τους έχουν επιχειρήσεις πώλησης παιχνιδιών, ηλεκτρονικών παιχνιδιών, δώρων, καλλυντικών, ενδυμάτων, υπόδησης, περιποίησης και χριστουγεννιάτικων διακοσμητικών που είναι αναγκαία για την κάλυψη αναγκών και επιθυμιών των παιδιών, βαφτιστηριών και ενηλίκων κοκ. Επίσης, μεγάλες αυξήσεις στις πωλήσεις έχουν οι επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων καθώς ως κατεξοχήν μεσογειακός λαός έχουμε αφθονία φαγητών και ποτών στα γιορτινά μας τραπέζια.

Προϋπόθεση φυσικά για την αύξηση των εισοδημάτων των παραπάνω επιχειρήσεων είναι ο σεβασμός προς τους καταναλωτές. Αυτό προϋποθέτει ότι οι τιμές των προϊόντων/υπηρεσιών δεν θα αυξηθούν εσκεμμένα λόγω γιορτινής περιόδου και η ποιότητα των προϊόντων/υπηρεσιών και εξυπηρέτησης θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα ή ακόμη και να προσαρμοστεί στα δεδομένα,  καθώς η ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών θα είναι αυξημένη.

Επειδή ο ανταγωνισμός για τις επιχειρήσεις που συγκαταλέγονται στις παραπάνω κατηγορίεςείναι τεράστιος,θεωρείται σημαντικό να γίνεται σωστή και στοχευμένη προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών κάθε επιχείρησης.  Ορισμένοι τρόποι προώθησης που βλέπουμε συχνά από επιχειρήσεις τις γιορτές είναι: η διαφήμιση με όλα τα μέσα, οι προσφορές-πακέτα, τα δωρεάν δείγματα, οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται με αφορμή την προσφορά σε οργανώσεις, οι εκπτώσεις και η εισαγωγή ενός νέου προϊόντος/υπηρεσίας.  Όσο καλύτερη η προώθηση τόσο μεγαλύτερη και η ζήτηση.

Ορισμένες επιχειρήσεις καταφέρνουν να έχουν την προσέλευση καταναλωτών που στοχεύουν και τις πωλήσεις που επιθυμούν αλλά ο χειρισμός των εισοδημάτων- εξόδων που ακολουθούν δεν είναι ο σωστός με αποτέλεσμα το κέρδος που τελικά έχουν να μην είναι το αναμενόμενο ή το αναγκαίο για την επιβίωση της επιχείρησης. Εδώ λοιπόν είναι σημαντικός ο ρόλος του λογιστή για την κάθε επιχείρηση.

Φυσικά, υπάρχουν και επιχειρήσεις που τα εισοδήματα τους δεν μεταβάλλονται λόγω εορτών,μιας και τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους δεν σχετίζονται με τις ανάγκες των καταναλωτών την συγκεκριμένη περίοδο. Ωστόσο αυτές οι επιχειρήσεις ακολουθώντας το σωστόμάρκετινγκθα μπορούσαν να διατηρήσουν τις πωλήσεις στα ίδια επίπεδα όπως το υπόλοιπο έτος και να αποφύγουν μειώσεις.

Οι γιορτές είναι πηγή εισοδημάτων για τις επιχειρήσεις αλλά και λόγος εξόδων για τους καταναλωτές. Όλοι μας αγοράζουμε προϊόντα και υπηρεσίες γιατί είναι έθιμο, μόδα ή ανάγκη και τις πλείστες φορές ξοδεύουμε περισσότερα από όσα έχουμε υπολογίσει.

Γι’αυτό το λόγο οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν αρκετά για να μην πιαστούν «κορόιδα» κάποιων όχι και τόσο επαγγελματιών επιχειρηματιών.

Οι αγορές πρέπει να είναι συγκεκριμένες. Όταν οι ανάγκες και επιθυμίες δηλαδή τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που χρειαζόμαστε καταγραφούν σε ένα χαρτί και ακολουθήσουμε την λίστα που ετοιμάσαμε, τότε μειώνεται το ρίσκο για αγορές που πιθανόν να μην χρειαζόμαστε.

Οι αγορές πρέπει να είναι στοχευμένες. Η έρευνα αγοράς μέρες πριν, μειώνει το ρίσκο αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών σε ακριβότερες τιμές γιατί δεν υπάρχει ο χρόνος εκτίμησης, σύγκρισης και αξιολόγησης τιμών και προϊόντων.

Η αξιοποίηση προσφορών ή τιμών σε πακέτα μπορεί να μειώσει αισθητά το κόστος των αγορών. Φτάνει όμως οι προσφορές να είναι όντως προσφορές και όχι μια ωραία ταμπέλα στις ίδιες τιμές. Συνεπώς θα πρέπει να γίνεται μια αξιολόγηση των προσφορών πριν την αγορά.

Ο σωστός χρονικά προγραμματισμός μας βοηθά να εξοικονομήσουμε χρόνο και  χρήμα.  Μια καλή τακτική είναι η παραγγελία/προκράτηση προϊόντων και η διευθέτηση ραντεβού από νωρίς. Αυτό μας βοηθά να  προγραμματίσουμε το κόστος των εξόδων μας και να αποφύγουμε αγορές σε υψηλότερο κόστος γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Τέλος, η υποστήριξη τοπικών μικρών επιχειρήσεων εκτός του ότι δίνει ανάσα ζωής στις μικρές επιχειρήσεις μπορεί να προσφέρει έξυπνες, εξατομικευμένες λύσεις σε λογικό και αντιπροσωπευτικό κόστος.  Είναι γνωστό ότι η μαζική παραγωγή  τις πλείστες φορές είναι φθηνότερη αλλά θα πρέπει ως καταναλωτές να αναλογιστούμε την σχέση τιμής και ποιότητας.

Συνοψίζοντας αυτά τα Χριστούγεννα θα ήθελα πολύ να αντικρίσω επιχειρήσεις να λειτουργούν με σεβασμό προς τους καταναλωτές από την μία και καταναλωτές να ψωνίζουν με πρόγραμμα και σχέδιο αγορών από την άλλη.

 

Καλά Χριστούγεννα σε όλους μας!

Μαρία Ιωάννου

BA(Hons), MSc, ACCA, FCCA

Λογιστής- Ελεγκτής

Θέλεις επιτυχημένη επιχείρηση; Έχεις το προσωπικό σου ευχαριστημένο;

Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι μια επιχείρηση οικονομικά και εργασιακά  επιτυχημένη είναι να έχει υγιές εργασιακό περιβάλλον και ως εκ τούτου ευχαριστημένο προσωπικό. Το προσωπικό στις επιχειρήσεις μπορεί να παρομοιαστεί σαν τα γρανάζια σε μια μηχανή,  που χωρίς αυτά η μηχανή δεν μπορεί να πάρει μπρός και να δουλέψει.  Συνεπώς στις επιχειρήσεις που θέλουν να πετύχουν το προσωπικό δεν θα πρέπει να θεωρείτε κόστος αλλά επένδυση καθώς είναι ο κορμός που όσο χτίζεις σε αυτό τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απόδοση.

 Τι πρέπει όμως να προσέξει ο εργοδότης για να έχει τα γρανάζια του πάντοτε λαδωμένα και κατά συνέπεια τους υπαλλήλους ευχαριστημένους;

Αρχικά βασικό μέλημα των εργοδοτών είναι να διασφαλίσουν ότι εφαρμόζουν όλες τις πρόνοιες της Εργατικής Νομοθεσίας. Για παράδειγμα να δίνουν νόμιμο/δηλωμένο μισθό, να δίνουν τις άδειες που δικαιούται ο εργοδοτούμενος, να τηρούν τα ωράρια κοκ. Επίσης θα πρέπει πάντα να έχουν κατά νου την συμφωνία που έχουν συνάψει με τον κάθε υπάλληλο χωρίς να εκθέτουν και να υπονομεύουν το προσωπικό τους.

Πέρα όμως από τα νομικά θέματα για να είναι ένας υπάλληλος ευχαριστημένος είναι σημαντικό να εισπράττει ότι εργάζεται σε ένα περιβάλλον στο οποίο επικρατεί εμπιστοσύνη, δικαιοσύνη, σεβασμός, ειλικρίνεια, ανθρωπισμός και διαφάνεια.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση του προσωπικού, δικαιοσύνη στο μισθολογικό κομμάτι, κατανόηση σε ανθρωπιστικά και οικογενειακά θέματα που μπορεί να προκύψουν. Επισης θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και γνώση προς το προσωπικό για τα θέματα που ασχολείται η επιχείρηση, αναγνώριση του κόπου και της προόδου των υπαλλήλων, προώθηση και εκπαίδευση των υπαλλήλων. Έτσι οι εργοδοτουμένοι δεν θα νοιώθουν αδικημένοι, δεν θα πέφτουν στην παγίδα να συγκριθούν με συναδέλφους, δεν θα υπάρχει ανασφάλεια αλλά θα εμπιστεύονται τον εργοδότη και ως αποτέλεσμα θα δουλεύουν με την όρεξη τους και θα αποδίδουν καλύτερα.

Ένα από τα κίνητρα που χρησιμοποιούν πολλές επιχειρήσεις είναι η πληρωμή φιλοδωρημάτων μετά από την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Αυτό ως ένα βαθμό είναι αποτελεσματικό και αποδοτικό αφού ο κάθε υπάλληλος θα ήθελε κάτι επιπλέον στον μισθό του. Ωστόσο το προσυμφωνημένο φιλοδώρημα μπορεί να θεωρηθεί και εκμετάλλευση από τους εργοδότες καθώς οι στόχοι που θέτουν στους εργοδοτουμένους είναι αρκετές φορές ανέφικτοι ή δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τους ίδιους τους υπαλλήλους.

Θα ήταν σωστότερο οι στόχοι που θέτονται να συμφωνούνται και από τις δύο πλευρές έτσι ώστε να είναι ευχαριστημένοι και οι δύο κατά την διάρκεια της προσπάθειας για επίτευξη. Ακόμη δυνατότερο κίνητρο αποτελεί το απροειδοποίητο φιλοδώρημα καθώς ο εργοδότης σε αυτή την περίπτωση επιβεβαιώνει στον υπάλληλο ότι παρακολουθούσε την προσπάθεια του, αναγνώρισε τον αγώνα και του και εκτιμά το αποτέλεσμα του.

Επιπρόσθετα, είναι ευχαριστημένος ένας υπάλληλος όταν νοιώθει ότι η δουλεία που κάνει είναι ουσιαστική για την πορεία της επιχείρηση, ότι η επιχείρηση τον χρειάζεται και βασίζεται στις ικανότητες του και το πόστο του είναι βασικό. Επίσης όταν του δοθεί τόπος για προσωπική ανέλιξη και ευκαιρίες για πρόοδο αλλά και αυτονομία τότε τα κίνητρα για αποδοτικότερη εργασία αυξάνονται, το ίδιο και η προσωπική ικανοποίηση. Έτσι  νοιώθει υπερήφανος για την δουλεία του και για τον εργοδότη του.

Μελέτες έδηξαν ότι οι ευχαριστημένοι υπάλληλοι είναι αφοσιωμένοι, νοιάζονται την επιχείρηση σαν δική τους, παραμένουν στον ίδιο εργοδότη για πολλά χρόνια και είναι περισσότερο παραγωγικοί από τους μη ευχαριστημένους υπαλλήλους. Επίσης προωθούν οι ίδιοι τους το κλίμα ευχαρίστησης στους νέους υπαλλήλους και είναι πρόθυμοι για συνεργασίες και ομαδικές επιτεύξεις. Ενδιαφέρονται για την πορεία της επιχείρησης και προτείνουν ιδέες και λύσεις πέρα από τα καθήκοντα τους.  Ως επακόλουθο της συμπεριφοράς τους τα καλύτερα αποτελέσματα για την επιχείρηση

 Επιπρόσθετα οι ευχαριστημένοι εργοδοτούμενοι διαχειρίζονται και εξυπηρετούν τους πελάτες της επιχείρησης με μεγαλύτερη όρεξη, θέληση και προθυμία. Δεν κάνουν απλά την δουλεία τους αλλά προωθούν τις αξίες της επιχειρήσεις τους μέσα από την δουλεία και την συμπεριφορά τους. Ως αποτέλεσμα οι πελάτες να παραμένουν ευχαριστημένοι, ικανοποιημένοι αλλά και αφοσιωμένοι. Και εννοείτε ότι ευχαριστημένοι πελάτες σημαίνει περισσότερη κερδοφορία. 

 Εν κατακλείδι, πέρα από το νομοθετικό κομμάτι οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και κατά συνέπεια την κερδοφορία τους θα πρέπει να επενδύσουν και να επικεντρωθούν στην ικανοποίηση των συναισθηματικών και ψυχολογικών αναγκών των εργαζομένων καθώς έτσι αυξάνεται η αποδοτικότητα και η αφοσίωση των υπαλλήλων.

 

Μαρία Ιωάννου

BA(Hons), MSc, ACCA, FCCA

Λογιστής- Ελεγκτής

Νοοτροπία Στασιμότητας ή Νοοτροπία Ανάπτυξης στις επιχειρήσεις;

Αρχικά,θα εξηγήσουμε  τι είναι η Νοοτροπία Στασιμότητας και  η Νοοτροπία Ανάπτυξης σε γενικούς όρους. Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε  πώς η κάθε νοοτροπία επηρεάζει τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη και την επιτυχία τους.

 

Αφενός, στην Νοοτροπία Στασιμότητας οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα χαρακτηριστικά και οι ικανότητες, όπως η ευφυΐα, η προσωπικότητα και η αντίληψη είναι αμετάβλητα. Συνεπώς δεν μπορούν να βελτιωθούν και να αναπτυχθούν. Αφετέρου, οι άνθρωποι με Νοοτροπία Ανάπτυξης πιστεύουν ότι οι ικανότητες μπορούν να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν με πολλή δουλειά και μάθηση.

Από τη μια, οι επιχειρήσεις που υιοθετούν  τη Νοοτροπία Στασιμότητας ακολουθούν ένα συγκεκριμένο και ταυτόχρονα σταθερό στρατηγικό πλάνο επιβίωσης, χωρίς να προωθούν την καινοτομία και την ανάπτυξη. Ωστόσο εμμένουν στις αρχικές τους ιδέες. Επιπρόσθετα, στοχεύουν σε προσωπικό, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και γνώσεις, τα οποία συνάδουν με την Νοοτροπία της επιχείρησης. Σε περίπτωση αποτυχίας όμως αποθαρρύνονται, υποτιμώντας  την αξία την μάθησης,παρά  την αποτυχία.

 

 

Από την  άλλη  , οι επιχειρήσεις που υιοθετούν τη Νοοτροπία Ανάπτυξης προωθούν την ανάπτυξη, την ευελιξία,  την μάθηση αλλά και την απόκτηση εμπειρίας του προσωπικού τους, διαφοροποιώντας το στρατηγικό τους πλάνο ανάλογα με τις εμπειρίες και την εκπαίδευση που λαμβάνουν. Επίσης, προωθούν τη συνεχή καινοτομία ενώ παράλληλα  είναι ανοικτοί σε νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για νέα επιχειρηματικά βήματα.

Ακόμα, επενδύουν στο προσωπικό, ενθαρρύνοντας τη  συνεχή μάθηση και προωθώντας  την ομαδικότητα και το ισχυρό δέσιμο μεταξύ της ομάδας, με σκοπό την καλλιέργεια αισθήματος ασφάλειας απέναντι στις νέες προκλήσεις. Επιπλέον, συμβάλλουν στην εξέλιξη του προσωπικού άλλα και των εξωτερικών συνεργατών τους, επενδύοντας σε εκπαιδευτικά προγράμματα όλων των επιπέδων, προκειμένου να ενισχύσουν την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα της επιχείρησης τους. Τέλος, αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν την προσπάθεια αλλά και την καλή δουλειά όλης της ομάδας ,δίνοντας κίνητρο για βελτίωση.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι  οι επιχειρήσεις που υιοθετούν  Νοοτροπία Ανάπτυξης ξοδεύουν μεγαλύτερα κεφάλαια για επενδύσεις, καινοτόμες  ιδέες, νέες στρατηγικές, προώθηση, εμπειρίες και εκπαίδευση, σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις που υιοθετούν  Νοοτροπία Στασιμότητας. Ωστόσο, η πιο πάνω τακτική των επιχειρήσεων με Νοοτροπία Ανάπτυξης αποφέρει μεγαλύτερο εισόδημα, αναγνωσιμότητα, διαφοροποίηση από τους ανταγωνιστές αλλά και διάρκεια στην αγορά. Επομένως, η Νοοτροπία Ανάπτυξης έχει την δύναμη να απογειώσει την επιχείρηση.

 

“Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει έναν άνθρωπο με τη σωστή νοοτροπία να επιτύχει έναν στόχο. Τίποτα πάνω στη γη δεν μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο με λάθος νοοτροπία.” Thomas Jefferson

 

Εσύ ποια Νοοτροπία επιλέγεις?

 

 

 

Μαρία Ιωάννου

BA(Hons), MSc, ACCA, FCCA

Λογιστής- Ελεγκτής

Ξεκινάς την δική σου επιχείρηση;

Αν σκέφτεσαι τη δημιουργία δικής σου επιχείρησης, το άρθρο αυτό θα σε βοηθήσει και θα σε εμπνεύσει σχετικά με τα πρώτα σου βήματα ενώ παράλληλα θα σε βοηθήσει στην  ιεράρχηση  προτεραιοτήτων, που θα σε οδηγήσουν στην  επιτυχία.

Αρχικά, θα πρέπει να αποφασίσεις με τι πραγματικά θέλεις να ασχοληθείς,, ποιο είναι το πάθος σου, τι είναι αυτό που σου ταιριάζει και τι ονειρεύεσαι για εσένα.

Αφού καταλήξεις στο είδος της επιχείρησης που θέλεις να δημιουργήσεις τότε θα πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη τα παρακάτω:

Σκοπός

Ποιος θα είναι ο σκοπός της επιχείρησης που θα δημιουργήσεις; Θα μπορείς να προσφέρεις αξία μέσω του προϊόντος  ή της υπηρεσίας σου; Η ζωή των καταναλωτών θα γίνει ευκολότερη;

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσεις τις ανάγκες αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κοινό, στο οποίο απευθύνεσαι, προσφέροντας λύσεις μέσω του προϊόντος σου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιχείρηση σου πρέπει να επιβιώσει με την πάροδο του χρόνου και συνάμα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις οικονομικές δυσκολίες που ενδεχομένως να προκύψουν, απαιτείται να προσφέρει ποιότητα. Επομένως, το χρηματικό κέρδος από μόνο του δεν είναι αρκετό.

Αγορά

Ποια θα είναι η αγορά σου; Ποιο θα είναι το κοινό σου και ποιοι οι ανταγωνιστές σου; θα πρέπει να γνωρίζεις και συγχρόνως να μελετήσεις πολύ καλά την αγορά που στοχεύεις , προκειμένου  να μπορέσεις αρχικά να εισχωρήσεις σε αυτή και έπειτα να ξεχωρίσεις. Ακόμη, είναι πιθανόν  να υπάρχουν πολλοί ανταγωνιστές στη συγκεκριμένη αγορά που να πουλούν το προϊόν ή να παρέχουν την ίδια υπηρεσία . Παρ όλα αυτά,το κοινό είναι μεγάλο και  απαιτητικό.

Στόχοι

Ποιοι είναι οι στόχοι  της επιχείρησης σου; Είναι σημαντικό να έχουν  σαφήνεια, κατεύθυνση αλλά και όραμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι επιχειρήσεις που έχουν συγκεκριμένους, σαφείς και μετρήσιμους στόχους μπορούν  να επικεντρωθούν στην επίτευξη αυτών, με αποτελεσματικότητα καθώς ξέρουν πού να στοχεύσουν. Επίσης, μπορούν να αξιολογήσουν την πορεία τους προς τους στόχους τους και να προχωρήσουν σε άμεσες αλλαγές, εάν χρειάζεται.

Στρατηγική

Ποια στρατηγική θα ακολουθήσεις; Έχεις ξεκάθαρο στρατηγικό πλάνο; Είναι ευρέως γνωστό ότι επιχειρήσεις χωρίς στρατηγικό πλάνο δεν μπορούν να αναπτυχθούν και μάλιστα, πολλές φορές αδυνατούν  να επιβιώσουν. Επιπλέον, οι ανάγκες και οι συμπεριφορές του κοινού αλλάζουν καθημερινά με γοργούς ρυθμούς επηρεάζοντας την λειτουργία και κυρίως την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που είναι αναγκασμένες να προχωρούν με τους ίδιους ρυθμούς,προκειμένου να ανταπεξέλθουν.  Συμπερασματικά, το στρατηγικό πλάνο βοηθά τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν καλύτερα στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του κοινού.

Συνεργάτες

Εξίσου σημαντική είναι και η παράμετρος των συνεργατών. Ποιοι θα είναι οι συνεργάτες σου σε αυτό το ταξίδι του «επιχειρείν»; Ποιους ανθρώπους θα συμβουλευτείς και θα εμπιστευθείς στο ξεκίνημα σου; Στοχεύεις σε συνεργασίες ζωής;  Με τον όρο συνεργάτες αναφέρομαι σε, υπαλλήλους, προμηθευτές, λογιστές, τραπεζίτες, σύμβουλους επιχειρήσεων, δικηγόρους κοκ. Η κάθε κατηγορία συνεργατών έχει τα δικά τις κριτήρια όσον αφορά την επιλογή τους. Ως εκ τούτου είναι βασικό να αξιολογηθούν οι  γνώσεις αλλά και η εμπειρία τους, ανάλογα με τον  τομέα τους.

Συγκεκριμένα, με την επιλογή ανθρώπων, στους οποίους μπορείς  να βασιστείς , που να έχουν γνώσεις, επαγγελματισμό,  αμεσότητα αλλά και  θέληση, θα οδηγήσεις  την επιχείρηση σου ένα βήμα παραπέρα. Με επαγγελματισμό και όραμα, αντιμετωπίζοντας τους επιχειρηματικούς σου στόχους σαν δικούς τους, η επιτυχία είναι μονόδρομος.

 

 

Μαρία Ιωάννου

BA(Hons), MSc, ACCA, FCCA

Λογιστής- Ελεγκτής

Έξι τρόποι για να αυξηθεί η ρευστότητα της επιχείρησης σας

Η πανδημία που ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη είναι ο βασικός λόγος που πολλές επιχειρήσεις προχώρησαν σε  κλείσιμο. Αποτέλεσε όμως και ευκαιρία για αρκετές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε στρατηγικές επιχειρηματικές αλλαγές  προς όφελος τους. 

Είναι όμως αναμφισβήτητο ότι όσες επιχειρήσεις επέλεξαν να παραμείνουν ανοικτές αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ρευστότητα τους.

Παρακάτω παραθέτω έξι τρόπους, με τους οποίους οι επιχειρήσεις μπορούν να αυξήσουν την ρευστότητα τους.

 

  1. Καταγράψτε τις υποχρεώσεις και τα εισοδήματα

Καταγράψτε τις υποχρεώσεις και τα εισοδήματα της επιχείρησης σας αναλυτικά και σε μηνιαία βάση. Αρχικά, ξεκινήστε από τα προβλεπόμενα εισοδήματα ανά μήνα και ανά κατηγορία προϊόντων ή υπηρεσιών που προσφέρετε. Έπειτα, συνεχίστε με λεπτομερή καταγραφή των προβλεπόμενων εξόδων της επιχείρησης, κατανεμημένα στους μήνες που υπολογίζετε ότι  πιθανόν θα προκύψουν.

Στο τέλος κάθε μήνα θα πρέπει να συγκρίνετε τις προβλεπόμενες καταγραφές σας με τα πραγματικά έσοδα και έξοδα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να εντοπίσετε πιθανόν αχρείαστα έξοδα, υπέρ πληρωμές εξόδων και απρόοπτα έξοδα που  θα έπρεπε να είχατε λάβει υπόψη. Ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία θα μπορέσετε να  ετοιμάσετε με ακρίβεια  και αποτελεσματικότητα το πλάνο ρευστότητας της επιχείρησης σας. 

  1. Ζητήστε προκαταβολή

Κλείνοντας μια συμφωνία ζητήστε προκαταβολικά ένα ποσοστό ή ολόκληρο το ποσό της συμφωνίας σας.  Με αυτό τον τρόπο θα έχετε την ρευστότητα αλλά και τα απαιτούμενα χρήματα  να προχωρήσετε με την ετοιμασία του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας, χωρίς να χρησιμοποιήσετε χρήματα από άλλες συμφωνίες ή αποταμιεύσεις.

 

  1. Ανοίξτε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς

Ανοίξτε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς για την επιχείρηση σας. Ο πρώτος  λογαριασμός θα είναι για την κίνηση της επιχείρησης ενώ  ο δεύτερος θα λειτουργεί ως αποταμιευτικός. Με την χρήση δύο ξεχωριστών λογαριασμών θα πετύχετε καλύτερο έλεγχο και διαχείριση των χρημάτων σας.

 

 

  1. Οργανώστε τους χρεώστες σας

Σε περίπτωση που παρέχετε υπηρεσίες ή προϊόντα επί πιστώσει  φροντίστε να ενημερώνετε τους πελάτες σας σε τακτά χρονικά διαστήματα για το οφειλόμενο ποσό προς την επιχείρηση σας. Η υπενθύμιση μπορεί να γίνεται αυτόματα σε μηνιαία ή εβδομαδιαία βάση μέσω γραπτού μηνύματος ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορείτε επίσης να επιβάλετε τόκο επί του οφειλόμενου ποσού σε περίπτωση καθυστερημένης αποπληρωμής. Οι  δύο αυτοί τρόποι αποτελούν κίνητρο και συγχρόνως υπενθύμιση προς τους πελάτες σας.

 

  1. Πηγές εισοδημάτων

Βρείτε τρόπους να αυξήσετε τις πηγές εισοδημάτων της επιχείρησης σας,προκειμένου να  μειώσετε τις πιθανότητες να υπάρξουν περίοδοι ή μήνες χωρίς καθόλου εισόδημα, ιδιαίτερα εάν ο τομέας που ασχολείστε είναι εποχιακός . Επιπλέον, προσπαθήστε να συνδυάσετε υπηρεσίες ή προϊόντα που θα προσελκύουν πελάτες καθ’όλη τη διάρκεια  του έτους.

 

  1. Πάρτε μερίσματα

Σε  περίπτωση που  η επιχείρηση σας είναι κερδοφόρα ενώ παράλληλα  αντιμετωπίζει προβλήματα με την ρευστότητα, τότε μπορείτε να μειώσετε τον μισθό που παίρνετε. Ταυτόχρονα, μπορείτε να αυξήσετε τα μερίσματα σας, με σκοπό να επιτύχετε αυξημένη ρευστότητα στον μήνα.

 

 

Μαρία Ιωάννου

BA(Hons), MSc, ACCA, FCCA

Λογιστής- Ελεγκτής

Έχετε κάποια ερώτηση;

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.